Att tillaga hel kyckling i ugn
Egentligen står det nog i varenda baskokbok som finns men jag kan nämna två enkla alternativ.. :)
Börja alltid med detta:
Torka av kycklingen med hushållspapper, ryck bort eventuella fjädrar och plocka ut inkråmet om det finns något. Blanda ihop valfri marinad med olja. Förslag: 1) olja, soja, chilikrydda, paprikakrydda, salt och peppar 2) olja, soja, örtkryddor, salt och peppar. Sojan är till för att ge en finare färg. Pensla kycklingen med marinaden och häll eventuellt också in lite i kycklingen.
Två tillagningsalternativ:
1. I lergryta. Spola grytan i kallt vatten en liten stund, helst 10-15 minuter. Lägg sedan i kycklingen och lägg på locket. Sätt in grytan i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt stå i cirka 1,5 timme. Ta av locket den sista kvarten å att kycklingen får lite färg.
2. Grilla. Lägg kycklingen på en plåt och sätt på ugnens grillfunktion. Grilla i 250 grader, 45-60 minuter.
Kolla att kycklingen är färdig genom att skära lite i den och se om köttsaften är genomskinlig (inte rosa). Man kan också se att den är klar om köttet lätt lossnar från benen..
Det som tar tid är ugnen samt att rensa, men det är absolut värt det med tanke på både priset och hur mört det blir. Lycka till! :)
Börja alltid med detta:
Torka av kycklingen med hushållspapper, ryck bort eventuella fjädrar och plocka ut inkråmet om det finns något. Blanda ihop valfri marinad med olja. Förslag: 1) olja, soja, chilikrydda, paprikakrydda, salt och peppar 2) olja, soja, örtkryddor, salt och peppar. Sojan är till för att ge en finare färg. Pensla kycklingen med marinaden och häll eventuellt också in lite i kycklingen.
Två tillagningsalternativ:
1. I lergryta. Spola grytan i kallt vatten en liten stund, helst 10-15 minuter. Lägg sedan i kycklingen och lägg på locket. Sätt in grytan i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt stå i cirka 1,5 timme. Ta av locket den sista kvarten å att kycklingen får lite färg.
2. Grilla. Lägg kycklingen på en plåt och sätt på ugnens grillfunktion. Grilla i 250 grader, 45-60 minuter.
Kolla att kycklingen är färdig genom att skära lite i den och se om köttsaften är genomskinlig (inte rosa). Man kan också se att den är klar om köttet lätt lossnar från benen..
Det som tar tid är ugnen samt att rensa, men det är absolut värt det med tanke på både priset och hur mört det blir. Lycka till! :)
Kommentarer
Postat av: Jennie
Tack ;P
Postat av: Frida
Varsågod! :)
Trackback