Tandoorikryddade linsburgare med koriandergrädde

Billigt, vegetarisk alternativ som innehåller alla näringsämnen man behöver. Mycket mättande. Dessutom smakade det bra!



Till 12 stora burgare/biffar som mer än väl räcker till 4 portioner:

425 g kokta kikärter
2,5 dl okokta röda linser som kokas enligt anvisning på förpackningen och får rinna av
2 skivade, stekta gula lökar
1 msk tandoorikrydda
1 msk riven färsk ingefära
1 ägg
5,5 dl ströbröd
3 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk koriander

Mixa kikärter, hälften av linserna, lök som har kryddats med tandoorsikrydda, ingefära och ägg i en matberedare (minst 20 sek). Häll över det i en skål och blanda i resten. Forma till runda biffar, doppa i mjöl och grilla eller stek.

Koriandergrädde:

1,5 dl vispad grädde
1,5 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk koriander

Blanda ihop och servera till biffarna.

Fridas kommentarer: Vi hade ingen tandoorikrydda hemma men vi kryddade istället med de kryddor som utgör tandoori: paprikakrydda, koriander (torkad), vitlök (en pressad vitlöksklyfta), kanel, gurkmeja, muskotnöt (riven), ingefära (malen), kardemumma, nejlika (malen) och svartpeppar. Jag kan inte säga hur mycket jag tog av varje eftersom jag gick på känn men tillsammans blev det nog cirka en matsked i alla fall. Biffarna gick inte att steka i varken oliv- eller rapsojla i vår gjutjärnsstekpanna utan att de blev svarta men smör gick lite bättre. Vi gjorde också lite mer koriandergrädde än vad receptet sa och det var nog inte helt fel. Till biffarna och koriandergrädden serverade vi bara en enkel sallad med isberg, gurka och tomat. Det hela var väldigt mättande och smakade helt okej! Sallad och sås är dock ett absolut måste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0