Startar våren med falafel
Frida är lite krasslig. Hostar, snorar, nyser och fryser men har inte ont i halsen och ingen feber - tillät mig alltså att träna. Två sköna pass på dagar alltså.
Tänker en massa bra saker på dagarna men det försvinner liksom med en gång igen.. ska man börja skriva upp sådant för att komma ihåg det hit?
Idag fick jag vårkänslor! När jag gick till centrum för att ladda buskortet var himlen blå, solen sken, fåglarna kvittrade och det droppade lite från taken! Visst måste det väl vara vårtecken?! :)
Cirka 7,5 dl vatten att blötlägga i
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk färsk persilja
2 msk färsk koriander (jag hade malen och tog då ca 1 tsk)
2 tsk spiskummin
1/2 tsk bakpulver
1 msk vatten
Blötlägg kikärterna i ungefär 4 timmar. Koka dem inte! (VI HADE FÖRKOKTA KIKÄRTER VILKET KAN HA BIDRAGIT TILL MOSIGHETEN.) Mixa kikärterna i matberedare. Ha sedan i resten och kör ytterligare cirka 10 sek. Låt smeten vila en halvtimme. Forma sedan bollar om du vill fritera i olja, annars platta bollar att steka i olja. Vi fick också tillsätta lite mjöl till varje boll/biff för att få dem att hålla ihop - problemet berodde antagligen på att ärterna var kokta men vi vet inte säkert. Stek sedan falaflarna tills de är gyllengruna (våra var ännu mjuka inuti då men det kan man kanske göra lite som man vill).
Till detta serverade vi pitabröd, skivade tomater, tomatsalsa och en youghurtsås. Tomatsalsan: hacka en halv gul lök och en vitlöksklyfta. Fräs i olja några minuter. Ha sedan i en burk krossade tomater, 2 tsk vinäger (jag hade vitvins-), 1 tsk socker och 1/2 tsk salt. Låt koka till den får ganska fast konsistens. Yoghurtsåsen: riv en halv gurka, lägg i sil och salta. Pressa efter några minuter ur vätskan. Blanda gurkan med 1,5 dl matlagningsyoghurt, en pressad vitlöksklyfta och lite mynta eller koriander (vi hade mynta).
Tilläggskommentarer:
1. Om ni är matglada, gör lite mer av allt. Detta räckte inte riktigt för att vi två ska bli stupmätta både ikväll och imorgon till lunch.
2. Det låter krångligt med så många moment osv, men det är inte det! Är man två som hjälps åt så tar det inte särskilt lång stund, det är trevligt att hjälpas åt och det blir riktigt gott! Så testa! Och testa gärna andra falafelrecept också. Det kommer jag att göra. Och jag kommer också att göra detta recept igen men då ska jag se till att få allt rätt (se ina kommentarer i anslutning till receptet).
/F
Tänker en massa bra saker på dagarna men det försvinner liksom med en gång igen.. ska man börja skriva upp sådant för att komma ihåg det hit?
Idag fick jag vårkänslor! När jag gick till centrum för att ladda buskortet var himlen blå, solen sken, fåglarna kvittrade och det droppade lite från taken! Visst måste det väl vara vårtecken?! :)
Riktiga vårtecken.
Till middag ikväll fick vi falafel. Receptet vi använde var okej men inte optimalt. Vi brukar inte fritera våra bollar utan steker små platta biffar istället. Av det blir det en lite stelare yttre skal men ganska mosiga inuti. Oss gör det inget, för det blir lika gott ändå. Och det går åt mindre olja.
Falaflar till cirka 4 portioner:
Cirka 7,5 dl vatten att blötlägga i
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk färsk persilja
2 msk färsk koriander (jag hade malen och tog då ca 1 tsk)
2 tsk spiskummin
1/2 tsk bakpulver
1 msk vatten
Blötlägg kikärterna i ungefär 4 timmar. Koka dem inte! (VI HADE FÖRKOKTA KIKÄRTER VILKET KAN HA BIDRAGIT TILL MOSIGHETEN.) Mixa kikärterna i matberedare. Ha sedan i resten och kör ytterligare cirka 10 sek. Låt smeten vila en halvtimme. Forma sedan bollar om du vill fritera i olja, annars platta bollar att steka i olja. Vi fick också tillsätta lite mjöl till varje boll/biff för att få dem att hålla ihop - problemet berodde antagligen på att ärterna var kokta men vi vet inte säkert. Stek sedan falaflarna tills de är gyllengruna (våra var ännu mjuka inuti då men det kan man kanske göra lite som man vill).
Till detta serverade vi pitabröd, skivade tomater, tomatsalsa och en youghurtsås. Tomatsalsan: hacka en halv gul lök och en vitlöksklyfta. Fräs i olja några minuter. Ha sedan i en burk krossade tomater, 2 tsk vinäger (jag hade vitvins-), 1 tsk socker och 1/2 tsk salt. Låt koka till den får ganska fast konsistens. Yoghurtsåsen: riv en halv gurka, lägg i sil och salta. Pressa efter några minuter ur vätskan. Blanda gurkan med 1,5 dl matlagningsyoghurt, en pressad vitlöksklyfta och lite mynta eller koriander (vi hade mynta).
Tilläggskommentarer:
1. Om ni är matglada, gör lite mer av allt. Detta räckte inte riktigt för att vi två ska bli stupmätta både ikväll och imorgon till lunch.
2. Det låter krångligt med så många moment osv, men det är inte det! Är man två som hjälps åt så tar det inte särskilt lång stund, det är trevligt att hjälpas åt och det blir riktigt gott! Så testa! Och testa gärna andra falafelrecept också. Det kommer jag att göra. Och jag kommer också att göra detta recept igen men då ska jag se till att få allt rätt (se ina kommentarer i anslutning till receptet).
Lånad bild på falafel
/F
Kommentarer
Trackback