Enkel med ack så god köttgryta

Började med att steka några champinjoner i bitar i lite smör och lade dem sedan åt sidan ett tag. Brynte (eller vad säger man i dåtid?) några grytbitar och hällde sedan över vatten så att det täckte samt någn matsked "viltfond med kantarell". Köttet fick koka i minst två timmar för att bli riktigt mört och fint och mot slutet fick champinjonerna också koka med en stund. Till grytan serverades kokt matvete (svenskodlat, kravmärkt) och en improvisamtionssallad med rå broccoli, morot, tomat, olja och solroskärnor. Rätt okej tillbehör för att vara oplanerat.

Imorgon ska jag (förhoppningsvis) sälja både säng, med sängbord, och fåtölj, med fotpall. Innan dess blir det till att öva på rollspel.. hm.. kan bli spännande. (Ja, jag får en ibland flummig utbildning.)

/F

Krämig champinjon- och dragonsoppa med renovering

Gårdagens middag blev en god champinjonsoppa: Börja med att fräsa en gul lök i 25 g smör i 10 min. Tillsätt sedan ytterligare 25 g smör och 700 g grovhackade champinjoner. Fräs tills champinjonerna är bruna. Ha sedan i 8,5 dl grönsaksbuljong (nästa gång ska vi testa svampbuljong, kan nog funka ännu bättre) och koka i cirka 20 minuter. Mixa soppan slät och blanda i creme fraiche (vi tog en liten burk, dvs 2,5 dl) och 3 msk färsk dragon (vi tog 1 msk torkad), peppar efter smak. Koka upp. Servera med att ringla lite olivolja över.

Igår tömde vi sovrummet på saker, nu ska vi börja slipa! Imorgon går beställningen på tapeter iväg och på tisdag kommer de! Tjoho!

/F

Frida(y)night.



Fredagkväll och Micke borta innebär att Frida kan göra vad hon vill - våfflor till kvällsmat! I övrigt blir det inte mycket roligare än en massa plugg i form av läsning..

Dagens bästa var dock kaffet med Marcus. Mycket trevligt att prata ikapp lite tid och få både böcker och användbara tips till kursen jag läser. Jag hoppas verkligen att vi kan ses snart igen! Kanske en afterwork nästa gång? ;)

Nu tillbaka till böckerna.. Missa inte robinsonfinalen imorgon! Trevlig kväll!

/F

Två kvinnor och en baby

En dag med tråkig föreläsning om enkätundersökningar, inklusive ett inslag där vi också fick fylla i enkät utan att förstå om det var på skämt eller inte, barnvaktande och en härlig eftermiddag med Jennie! Två unga kvinnnor och en bebis -livsfarligt! :)

Kvällens middag: Köttfärsbiffar med oliver och soltorkade tomater med vitlökspotatismos (potatismos med pressad vitlök och riven muskotnöt i). Gott! Planen var också en rödvinssås som dock blev förstörd av för mycket mjöl (nån annans fel ;). Men det var precis lika gott utan sås.

Pengarna löser sig denna månad! Och så fick jag dessutom lite gratiskläder av Jennie. TACK SNÄLLA. Kan det bli bättre?

/F

Det SKA vara en utmaning

Kvällens middag bestod av thaitorsk (fiskgryta) och matvete (OBS: INTE RIS, eftersom vi av både miljöskäl och andra skäl (ex dåliga arbetsförhållanden) inte äter det). Thaitorsken lagar man så här: Hacka två gula lökar och några vitlöksklyftor (efter smak). Fräs i olja tills löken blir mjuk. TIllsätt 5 dl hönsbuljong, 3 msk sweet chilisås, 1 dl torrt vitt vin och 1 msk provensalska kryddor. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt cirka 2 dl matlagningsgrädde och koka ytterligare nån minut. Tillsätt sedan fisk i bitar (OBS: hellre sej än torsk, för torskens skull!) och låt dem sjuda i såsen tills de är färdiga, tar några minuter.

Trodde för övrigt aldrig att jag skulle tycka så bra om den här pedagogikkursen som jag faktiskt gör - jag blir till och med sugen på att börja jobba! Det är ju toppen! Främst för att de säger att det är en utmaning att vara lärare och att det är det som är poängen. Varje dag ska vara en utmaning. Det är svårt men är man duktig så klarar man det. Och vi är duktiga.

/F

Mitt liv präglas av en ekonomisk kris

Jag har verkligen inga pengar. Men imorgon rullar det in lite igen. Denna månad går det nästan ihop. Dock inte mycket att göra och det blir då verkligen inte bättre av att oroa sig, så mitt mantra är att det löser sig. :)

Och Micke han fiskar makaroner

Det äär nämligen smartare att stoppa i de med längst koktid först istället för tvärtom. Dagens middag blev för övrigt en sallad som förutom pasta innehöll sallag, spenat, gurka, tomater, majs, oliver, soltorkade tomater, sockerärter och svarta böner. På det en "sås" med olivolja, torkad basilika och oregano, italiensk salladskrydda samt peppar. Gott!

Innan maten blev det ett armpass på gymmet som föregicks av ordentlig löpning. Duktigt Frida!

För övigt har jag idag varit på en intressant föreläsning om hur man förebygger för kontroll i klassrummet - kursen känns plötsligt lite bättre. Har också läst en intressant text om det samma. Har helt enkelt fått en hel del gjort idag!

Nu blir det ännu en tapetkollningssession. Snart ska vi bestämma oss. :)

/F

Stängt!

Gymmet var stängt! Hm.. får försöka springa lite ikväll istället. Kaffe nu!

Igång igen!

Från och med nu är detta inte bara en MAT á la Frida-blogg utan snarare livet á la Frida. Jag vill fortfarande fokusera på mat eftersom det är ett av mina större intressen och kommer att försöka ge er lite tips i vardagen, men nu kommer jag också att lufta annat som händer. T.ex. ska jag få fart på träningen igen efter juluppehållet och tänkte ta hjälp av skrivandet för att sätta press på mig själv och skapa ett sug igen. Mitt enda löfte är att jag ska hålla uppdaterandet kort. (Jag ska verkligen försöka iaf. ;)

Igårkväll slängde jag ihop en kycklingpaj med stekt kyckling och stekta champinjonklyftor som fick koka ihop i en sås av vitlök, grädde, creme fraiche, chilisås, chilikrydda, salt och peppar. Såsen toppades sedan med ett pajskal (3 dl mjöl, 1 krm salt, 75 g margarin, 2-3 msk vatten och 3/4 ägg) som penslades med 1/4 ägg. Gratinerade i 225 grader cirka 25 minuter. En grönsallad till och den smaskiga middagen var klar! Gott och proteinrikt efter träningen - benpass igår.

Nu är klockan snart 7, gymmet öppnar strax och jag ska dit och springa en stund. Ett beslut jag tog under träningen igår eftersom det var så himla skönt. Ärligt talat lockar den varma sköna sängen mer just nu men snart är jag på väg!

Lite långt idag men första gången får det väl bli så..

/F


RSS 2.0