Citronkyckling med oliver och pasta

Otroligt gott och enkelt recept på kycklinggryta! Snabblagat dessutom.



Orginalreceptet från arla.se, för 4 portioner:

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
rivet skal och pressad saft av ½ citron
1 dl svarta oliver
½ dl grovhackad persilja

Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, salta och peppra.  Blanda matlagningsgrädde, hönsbuljong, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock i cirka 5 minuter. Rör ner citronskal, oliver och persilja. Garnera med citron och servera med t.ex. pasta.

Fridas korrigering: Istället för dyra kycklingfiléer köte vi en hel kyckling som vi tillagade i lergryta i ugnen, rensade och delade i mindre bitar och lade i såsen så att de blev varma igen. Vi gjorde också lite mer sås eftersom mindre kycklingbitar suger upp mer sås än större filébitar. Mycket billigare och minst lika gott!

Lördagsfika med kladdkaka och grädde

Släkten kommer på besök och minsta barnet som kan tala önskar kladdkaka. Frida säger såklart inte nej. ;)



Min bästa kladdkaka (om man har tid att vänta):

100 g avsvalnat smält smör eller margarin
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker (minst, jag tar säkert en msk)

Vispa först ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan i det avsvalnade, smälta smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll till sist i dem i äggsmeten. Häll upp smeten i en smord och bröad form (jag tycker inte om ströbröd till kladdkaka så jag använder mjöl).
Grädda i 175 grader, 24 minuter för en form med 20 cm i diameter, 21 minuter för en form med 23 cm i diameter. Min form är cirka 23,5 cm i diameter och jag gräddar därför kakan i cirka 20,5 minuter. Gräddar man för kort tid blir det väldigt kladdigt (FÖR kladdigt) och gräddar man för länge så blir det inte ALLS bra. Så mät diametern på formen ochh håll koll på tiden! :)
Kakan måste sedan svalna och stelna i minst 2-3 timmar för att få rätt konsistens - äter man den för tidigt så är den också alldeles för kladdig. Pudra gärna med lite florsocker innan servering.

Eftersom jag är en vaniljsockerälskare har jag såklart vanlijsocker också i grädden..

Lycka till och vårda recpetet ömt! :)

Tacopaj

Detta är en supergod paj som snabbt spred sig mellan mattetjejerna och som är mycket enkel att göra. En tacopaj med det lilla extra helt enkelt!



Underst är det en helt vanlig pajdeg med 3 dl vetemjöl, 100 g margarin och 3 msk vatten som förgräddas i 10 minuter. I pajskalet ligger sedan en köttfärsröra bestående av fräst köttfärs, lök och champinjoner med en påse tacokrydda och några hackade fefferoni. Ovanpå köttfärssröran ligger en "kräm" gjord på en liten burk creme fraiche, någon matsked majonäs, en pressad vitlöksklyfta och lite vitpeppar. (Smaka av krämen så att det blir lagom med vitpeppar och inte för mycket majonäs.) Krämen brer man alltså bara ut ovanpå köttfärsröran. Ovanpå krämen ligger sedan 3 tomater i skivor och överst en påse texmexost. Grädda i 200 grader till osten har smält och fått lite färg (tar runt 30 min i våran ugn men det går nog egentligen fortare att få allt varmt).

Chilifisk med cashewnötter

Mycket god fiskrätt! Om man är en såsälskare så kan man tycka att det blir lite torrt, speciellt med fullkornsris, men då kan man ta lite extra smör och lite extra limejucie. Ju fler tomater desto saftigare blir det också!



För 4 portioner:

1 block vit fisk, ex sej
salt
50 g smör eller margarin
1/2 dl ströbröd
1 dl hackade cashewnötter
1/2-1 tsk sambal oelek
rivet skal och juice från en halv lime
1 pressad vitlöksklyfta
Körsbärstomater (t ex  en liten ask som det väl är 250 g i)

Skär det halvtinade fiskblocket i centimetertjocka skivor, lägg fisken i en smord form och salta. Smält smöret och blanda sedan i allt utom körsbärtomaterna. Lägg röran ovanpå fisken. Dela körsbärstomaterna och lägg dem runt om fisken. Tillaga i ugnen, 225 grader i 20-30 min. Servera med ris.

Korvstroganoff och ris



Dagens korvstroganoff blev utan krossade tomater (eftersom de var slut i skafferiet) men det gick ju alldeles utmärkt ändå! Detta hade jag i:

Falukorv
En hackad gul lök
Ketchup (ger en söt och god smak)
Tomatpuré
Vetemjöl (för att tjocka till det lite..)
Delade körsbärstomater
Matlagningsgrädde
Franska örter
Svartpeppar
Creme fraiche

Stek lök och korv, häll på allt utom creme fraiche och koka en stund. Creme fraichen hällde jag på allra sist för att få lite härligare konsistens. Gott gott!

Tortellini

Idag blev det enkel mat - tortellini med sås. Såsen var i sig enkel och bestod endast av en burk smaksatt creme fraiche (jag hade tomat och basilika) samt lite naturell creme fraiche för att späda ut på ett biligt vis.

Enkelt men gott!

SPA-sallad

Receptet är hämtat från senaste numret av Buffé (ICA:s stamkundstidning). Frächt och gott men säkert ännu godare en varm sommarkväll!



För 4 portioner:

2 dl helt dinkelvete (vi hade matvete)
1 rödlök
2 avocado
2 blodgrape
2 gurka
½ kruka koriander eller persilja (vi hade cirka 1 dl hackad persilja)
3 msk pumpakärneolja eller kallpressad rapsolja (vi hade såklart vanlig rapsolja)
1 msk balsamvinäger
1 dl kalamataoliver
flingsalt
nymalen svartpeppar
Skivad rökt kalkon

1. Skala och strimla löken. Lägg den i kallt vatten cirka 15 min för att få en mildra smaken.
2. Koka dinkelvetet enligt anvisningen på paketet. Låt svalna.
3. Dela och kärn ur avokadorna. Gröp ur avokadeköttet och skär i skivor. Dela och skär ut hinnfria grapeklyftor. Skala gurkan, skär den på längden och kärna ur. Skär den i skivor. Hacka persiljan (om den inte är färdighackad).
4. Blanda frukt, grönsaker och koriander/persilja med olja och balsamvinäger. Salta och peppra väl. Rör i dinkel och garnera med oliver. Servera gärna med några skivor rökt kalkon.

Fridas kommentar: För en nybörjare låter det kanske krångligt men det var faktiskt ganska enkelt! Det enda som tog lite tid var att få av hinnorna från grapefruktklyftorna (men det är ändå ingen lång tid det handlar om). Testa!

Potatismos och köttbullar



Till det serveras gräddsås och lingonsylt. Både såsen och mosen skall såklart vara hemgjord! Såsrecept hittar man i en vanlig kokbok, slå t.ex. på brunsås. I min vanliga mos är det potatis, mjölk, smör, salt, vit- och svartpeppar. Enkel söndagsmiddag och bra matlåda (om man har mycket sås). Trevlig kväll!

Hamburgare med bröd



Stekta hamburgare (såklart med svenskt nötkött)
Hamburgerbröd
Ketchup
Pickles
Tomat
Gurka
Sallad
Ost

Billigare. Nyttigare. Godare.

Lördagsfika med hembakad semla


Grekisk sallad med tsatsiki och vitlöksbröd


















Grekisk sallad (enkel variant):

Tomater i bitar
Gurka i halvmånar
Rödlök i ringar
Kalamataoliver
Fetaost i kuber
Sallad och ev. pasta som utfyllnad (vi hade sallad men inte pasta denna gång)
Olivolja

Tsatsiki:

Bas:
Matyoghurt ex. turkisk
Riven gurka

Alt 1:
Vitvinsvinäger
Olivolja
Tsatsikikryddmix

Alt 2:
Vitlök
Annat... :)

Vi gjorde såklart alternativ 1 med en kryddmix från Grekland men det går ju lika bra att göra efter eget bevåg..
Till detta serverade vi Hemköps frysta vitlöksbröd som vi gräddade färdigt 10 minuter i ugnen. Mycket enkelt och gott!

Pasta med kycklingsås


Enkelt och helt okej.





Såsen:

2 stora kycklingfiléer i mindre bitar
1 gul lök
creme fraiche
curry
vitpeppar
salt

Fräs lök och kyckling i lite smör. Blanda i resten, koka ihop några minuter. Servera med pasta.

Världens enklaste fisk



Receptet kommer ursprungligen från svärmor och är helt enkelt ett väldigt bra släng-ihop-recept. I förhållande till arbetsinsatsen får det absolut betyget 5/5, annars kanske 3-4.



För 4 riktiga portioner behöver du:

1 block vit fisk, ex sej (400 g)
1-1½ förp matlagningsgrädde (á 2,5 dl) (Mängden beror såklart på hur mycket sås du vill ha)
Ketchup
Ev tomatpuré (om du vill ha mer smak och mindre socker)
Senap
Italiensk salladskrydda (ganska mycket)
Salt
Vit- och/eller svartpeppar

Skär fisken i mindre bitar, lägg i smord form. Vispa ihop resten i en skål och smaka av ordentligt så att det inte smakar för lite. (Det ska vara mer ketchup än senap.) Häll såsen över fisken och tillaga i ugnen, 225 grader ca 25 min (med halvtinad fisk).

Servera med ris. Vitkålssallad (vitkål+dressing) är också gott till.



Om du testar får du gärna skicka en kommentar med ditt betyg!

/F

OSB! En uppmaning från naturvetaren är att INTE köpa ickekravmärkt torsk! Om du vill få koll på vilka fiskar som är okej att äta rent miljömässigt sett så kan du gå in på wwf.se och söka på "fisk till middag" så finns det en fiskguide till höger på sidan. (Sej är såklart helt okej!)

Pannkakor






Alla kan väl göra pannkakor, därför tänker jag inte lägga upp något recept (slå upp vilken kokbok som helst). Däremot kan jag avslöja hemligheten med lyckade pannkakor: 1 msk socker och 2 msk smält smör i smeten. Smaklig måltid!

RSS 2.0