Ravioli för trötta pappor blir ravioli för trött Frida

Receptet kommer från en kokbok av Leila. Så himla enkelt och så himla gott. För fyra portioner: häll två burkar ravioli i en ugnssäker form, skiva två mozzarellaostar och lägg över. Häll på några droppar tabasco, flingsalt och peppar. Gratinera i 200 grader ugn i ca 20 min. Servera med en god grönsallad.

Imorgon börjar hemtentan. Får se hur mycket jag hinner hit..

/F

Fiskpanetter, potatis och remouladsås

Hemgjord sås: 3 delar creme fraiche, 1 del majonäs, 1 del bostongurka, salt och vitpeppar. Färdig fisk och bara att koka potatis. Lång dag, lång helg. Imorgon börjar en lååång vecka.

/F

Tacos eller tortillias? Eller tacos med tortillias?

Tortilla är ju själv brödet. Maträtten heter enligt wikipedia tacos. Det är iaf kvällens mat. Mango (min nya favoritingrediens), gurka, sallad, tomat, majs, paprika, salsa, matlagningsyoghurt och tabasco för sambon. Enda som fattades var avocadon. Men gott var det!

Dags att forstätta mysa i mörkret, endast två levande blockljus tända. Trevlig kväll!

/F

Falafelfredag

Falafel ikväll. Lägger inte ens upp något recept eftersom jag tycker att alla recept vi har prövat smakar i princip likadant, alla är goda men alla är svåra att göra bollar/platta bollar av. Sambon sa att vi aldrig mer kommer att göra det. Jag tycker det är supergott. Skitsamma om det blir lite smuligt, det ska ändå ner i pitabrödet och ner i magen.

Idag hade vi iaf en god sås till: 3 dl turkisk youhurt, en finhackad röd spansk peppar, rivet skal av en citron, 2 msk färsk riven ingefära, 2 krm salt och 2 tsk pressad citron. Frisk! Till falafeln serverades också sallad, gurka och tomat.

Härligt pass på gymmet idag! Ben blev det. Mycket ben. Nya övningar. Tungt. Skönt. Träningsvärk imorgon. Får nog bli en löprunda om det är fint väder. :) I helgen blir det annars plugg och Tropicarium!

/F

Våffeldagen firas med italiensk korv och basilikarisoni

Dagens recept.



Istället för gul lö med blast hade jag salladslök och istället för sockerärter hade jag sockersnapsar, gick utmärkt ändå.Sambons kommentar var att falukorv aldrig hade smakat så gott. Och att vi måste göra risonin igen. Så det får väl anses vara ett gott betyg.

Tack A-L för våfflorna!

/F

Lax och konditionspass

Efter 45 tunga och sköna minuter på crosstrainern smakade det super med en stor bit lax.

Fridas goda lax med bulgur:
Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor. Fräs några minuter till löken är mjuk. Tillsätt 1 tsk sambal oelek och 1 tsk röd currypasta. Frän ytterligare 1-2 min. Häll på en burk kokosmjölk (helst inte light), ett par msk tomatpuré (kan ersättas med chilisås om man inte har tomatpuré men då blir det ännu starkare - det är rätt starkt redan innan :).  Låt koka ihop några minuter, lägg sedan i laxbitar och låt sjuda tills laxen är klar, det brukar inte ta särskilt många minuter. LIgger laxen för länge så den blir den bara torr så håll lite koll på tiden. Servera med bulgur. Som vanligt: SÅ ENKELT - SÅ GOTT! Mitt motto. :)

/F

Övergångsskede

Jag befinner mig just nu i övergången mellan två liv. Och i övergången blir det dubbelt arbete. Detta innebär att jag avslutar mit pluggliv med praktik inklusive en massa rättning, uppladdning inför hemtentan nästa vecka som jag borde läsa till redan nu men inte hinner, samtidigt som jag söker och borde söka flera jobb. Jag är alltså på väg till mitt liv som yrkesverksam.

Idag är också en mellandag vad gäller träning. Då kan man passa på att laga mat som tar lite längre tid. Ikväll blev det därför köttgryta med morötter och kålrot serverat med kokt potatis och lingonsylt. Köttgrytan: bryn grytbitar av nöt. Slå på cirka 5 dl vatten, en bulkjongtärning och ett lagerblad, låt koka så länge som möjligt (gärna en timme minst). När det är cirka 10-15 min kvar: tillsätt två morötter i tjocka skivor, koltor i tärningar, drygt 1 dl rött vin och 2-3 msk tomatpuré. När allt kokat klart salta och peppra samt red gärna med lite redning om du vill ha tjockare sås. En god och enkel köttgryta som blir godare och med mörare kött ju längre den får koka.

Trevlig kväll!
/F

Pasta och kasslersås efter ett skönt överkroppspass på gymmet

Kvällens pastasås: hacka en gul lök, skär två paprikor och några skivor kassler i bitar och skiva en röd chili. Fräs löken några minuter, tillsätt sedan resten och stek på ganska hög värme ytterligare några minuter. Tillsätt en burk creme fraiche paprika chili och lite matlagningsgrädde till lagom mycket sås. Servera med pasta. OBS. Stark sås! Men enkelt med halvfabrikatsås efter ett tröttsamt gympass. Fort gick det också.

/F

Kryddig couscous och honungsstekta köttbullar

Fast med bulgur. Funkar vilket som men det var bulgur vi hade hemma och då fick man koka bulguren i kryddorna istället.



Receptet finns här. Som torkad frukt använde vi torkade aprikoser - jag kände mig faktiskt skeptisk innan men det var helt okej! Blev saftigt och gott. Istället för den föreslagna salladen gjorde vi en annan, bestående av broccoli, körsbärtomater, morötter, olivolja och solrosfrön. Sambon tyckte att det var lite tråkigt att man ännu kände att det var färdiglagade köttbullar (Scans) men tar man med den enormt korta tillagningstiden i beräkningen så var det lätt värt det!

Första lärarjobbsansökan inne nu! :)

/F

Hamburgerfredag

Ikväll blir det hemgjorda hamburgare! Eller hemgjorda och hemgjorda.. burgarna är färdiga från Scan. Men det är inte McDonalds eller så iaf. :) Så, hamburgare med bröd, ketchups och dressing, sallad, gurka och tomat. Kanske lite klyftpotatis till det också. Mumsig fredag! Bio ikväll.

/F

Ps. Imorgon blir det bortamiddag så då kommer inget nytt tips..

Sallad med avocado och svarta bönor

Vegetariskt idag igen. Vi blir duktigare och och duktigare med det! Kvällens recept:

Sallad för 4 personer:
Cirka 3-4 dl kokta svarta bönor (kanske 2-3 dl okokta) - koka helst själv! Blir både godare och nyttigare.
2 avocado i tärningar
1 burk majs
1 röd paprika i små bitar
4 stora (eller 6 små) plommontomater
150 g ruccola eller annan sallad efter smak
1 mango i tärningar
hackad färsk koriander från nästan en hel kruka (90 g enligt recept)

Dressing:
1 dl olivolja
2 msk limejuice
1 pressadvitlöksklyfta
1 röd peppar/chili i små bitar

Häll dressingen över salladen vid servera. En god knäckemacka med smör och ost på var inte heller dumt till.
Smaklig måltid!

Citron- och olivkyckling



Receptet. Kycklingen var mycket mör och fin men resten var väl sådär. Vi serverade med mathavre, ingen favorit det heller kanske. Salladen med avocado var dock toppen. :)

/F

Wok med nöthummus

En vegetarisk rätt idag. Jättegott med färska grönsaker som förblir krispiga istället för fryst färdigwok. Nöthummusen såg mysko ut och smakade mysko när man åt den för sig själv men till maten var den toppen. Dagens tips finns alltså här.



Imorgon blir det Linköping och middag ute (mycket sånt på sistone :). Återkommer därför på onsdag igen. So long!

/F

Äntligen soffan

Lång helg, lång dag. Är otroligt trött men har fått otroligt mycket gjort. Blev därför sköt-sig-själv-mat idag: ugnsstekt potatis, kycklingklubbor och bearnaisesås. Kycklingen penslade vi med honey chipotle-sås och tillgade i varmluftsugn samtidigt som potatisklyftorna. En kall, färdiglagad bearnaisesås till det gjorde susen. Gott gott. Faktiskt!

/F

Uppdatering

Jag vet inte riktigt vad jag har gjort de sista dagarna.. inte skrivit här iaf. Jo förresten, det har varit både afterwork och middagsbjudning. Så det kanske inte är så konstigt.

I torsdags: afterwork med stans godaste pizza på Pappa Grappa. M lagade vegetarisk lasange med zuccini i tomatsås och kesopesto. Ganska gott.

I fredags: ost- och skinkpiroger. Hemgjorda. Degen: 3/4 paket jäst (smula i en bunke). Smält 120 g smör och häll på 2 och 1/4 dl mjölk. Låt bli fingervarmt. Häll lite över jästen och rör jämnt, häll sedan på resten av vätskan. Ha i lite salt, 3 äggvitor (spara äggulorna) och ca 8 dl mjöl. Låt jäsa ca 30 min. Baka sedan ut till 6 stora piroger. Fyll genom att först bre på lite margarin, och sedan några skinkbitar (vi hade emilskinka) och riven ost + italiensk salladskrydda. Vik ihop och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med äggulor blandat med lite mjölk och strö över torkad oregano. Grädda sedan i 225 grader i 12-15 minuter. Jättegott!

I går, lördag: Spagetti och italiensk köttfärsröra: Fräs två hackade gula lökar och 2-3 finhackade vitlöksklyftor i smör eller olja. Fräs sedan med ca 500 g nötfärs. Häll på en burk krossade tomater, 1 dl vatten, en köttbuljongtärning, ett smulat lagerblad, 1 tsk italiensk salladskrydda och 2-3 msk tomatpuré. Låt koka på svag värme med locket på glänt i en till en och en halv timme. När det är 5-10 minuter kvar har man i 1/2-1 dl rött vin och 2 tsk smulad oregano eller basilika (vi hade oregano). Servera med nykokt spagetti och riven parmesanost samt en grönsallad. VÅR ABSOLUT GODASTE KÖTTFÄRSSÅS!

Till efterrätt igår blev det en jättesmaskig mjölkchokladkladdkaka med vaniljglass (man får passa på med efterrätt när man har gäster :). Recpetet finns här.



Till melodifestivalen bjöds det sedan också kex och ost (ekologisk brie och La Roule (vitlöksost)) och en olivtapenad. Inte alls dumt! Självklart också en massa rödvin.. :)

En toppenkväll! Förutom att fel låt vann så klart.. But, Keep on walking!

/F

Trött onsdag

Har krashat på soffan. Lång dag med genustema och sen föreläsning om entrepenöriell matematik. Intressant men jag hade gärna hört mer och diskuterat mer. Fick ett meddelande av M som sa att han inte kom hem för middag ikväll, så då orkade jag inte heller ställa mig och laga seriös mat utan det blev ett par våfflor med sylt och grädde och en kanelknäkemacka med avokado. Inte det nyttigaste men jag orkade helt enkelt inte mer ikväll. Hoppas ni andra är piggare.

/F

Köttbullar och potatismos

Så enkelt det kan bli en tisdag. Serveras med brunsås och lingonsås. Tips: gör egen brunsås! Så mycket nyttigare och godare! Smält 2 msk margarin, tillsätt sedan 2 msk mjöl. Vispa ut och häll sedan på 4 dl vatten eller sky + en halv köttbuljongtärning. Låt koka upp och sjud 3-5 minuter. Häll till sist i 2-3 msk grädde/matlagningsgrädde, 2 tsk soja, peppar och ett uns salt (är en del salt i buljongtärningen).

/F

Pasta á la Linneas skafferi

Efter ett riktigt skönt träningspass tillsammans med J blev det en smaskig middag bestående av spagetti, chorizo, bacon, tomat, vitlök och basilika. Receptet hittade jag här, på linneasskafferi.blogg.se, en av de bloggar som jag kollar flera gånger dagligen. Både J och M verkade uppskatta maten också så det var ju en himla tur. :)

/F

Ungersk fetapasta



Dagens recept hittar ni här. Ett tips är att inte ta mild ajvar relish utan lite hetare, jag tror att det gör sig bättre. Annars var det helt okej. Väldigt lättlagat. Igen. Det är bra med lättlagad mat! Praktik imorgon igen.

/F

Fredag/lördag

Hej på er!

Igår hade vi en skön fredagkväll tillsammans här hemma med chili con carne:
Fräs en hackad gul lök och en hackad röd spansk peppar (chili). Ha sedan i 300 g köttfärs och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt sedan 1 burk krossade tomater (ca 500g), en köttbuljongtärning, en hackad röd paprika, ett litet smulat lagerblad, ca 1 tsk chilipulver och någon msk chilisås. Låt koka ihop under lock i minst 30 minuter. Under tiden kokar man vita bönor som man har i i grytan i några minuter i slutet av koktiden så att de blir varma igen. Salta och peppra och servera med matvete (eller ris om man är lagd så ;).

Ikväll är jag ensam hemma så vi får se vad det blir.. kanske några våfflor kunde vara gott. ;)

Ha en skön kväll!

/F

Hektiska dagar :)

Igår åt vi tapas på La Uva - kan varmt rekommendera restaurangen! Mysigt och gott. 3D-bion var dock inställd så det blwv Shutter Island istället, läskig men rätt ok.

Ikväll blir det paprikafisk med matvete. Efter det jazzkonsert med "mina" elever. Ska bli skoj! Dags att laga mat nu. En fiskfavorit i repris är det. Testa!



/F

Pastasallad med kassler och pestodressing

Förutom de tre huvudingredienserna hade vi också i sallat, tomat, gurka, majs, soltorkad tomat, fetaost och oliver. Enkelt och gott!


Har ni ännu inte testat denna köpedressing så gör det! Den är verkligen värd pengarna!

Imorgon blir det 3D-bio och tapas. Mums! Inget middagstips här imorgon alltså.

/F

Panpizza med tacokyckling

Panpizza ikväll alltså. Som ni kanske har märkt hämtar jag många av de nya recept som jag testar på alltommat.se, har ni läst tidningen? Många bra recept finns det iaf där. Av alla slag. Dagens recept hittar ni här. Degen var otroligt enkel att både göra och trycka ut i formen (man behöver inte vara två som man behöver när man kavlar) men se till att äta en salld till, annars känns det lätt lite torrt. Gott var det iaf.



För övrigt är det nu praktik igen. Min sista. Om fem veckor tar jag examen.

/F

RSS 2.0