Ungsstekt potatis, kyckling och fetaolivkräm
Potatisen:
Skalade fast potatis, klyftade och la i en långpanna med olivolja, rosmarin, salt och peppar. 250 grader i cirka 20-30 min - rör runt då och då!
Kycklingen:
Skar kycklingfilé i skivor och stekte i stekpanna med olivolja, salt och peppar.
Fetaolivkrämen:
Rör ihop:
1 dl hackade svarta oliver
1 dl hackade gröna oliver med pimagento(eller vad heter det?)
100 g smulad fetaost
1 dl matyoghurt (turkisk)
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlökskylfta
peppar

Skalade fast potatis, klyftade och la i en långpanna med olivolja, rosmarin, salt och peppar. 250 grader i cirka 20-30 min - rör runt då och då!
Kycklingen:
Skar kycklingfilé i skivor och stekte i stekpanna med olivolja, salt och peppar.
Fetaolivkrämen:
Rör ihop:
1 dl hackade svarta oliver
1 dl hackade gröna oliver med pimagento(eller vad heter det?)
100 g smulad fetaost
1 dl matyoghurt (turkisk)
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlökskylfta
peppar

Lördag: Chili con carne med ris

Chili con carne:
1 hackad, gul lök
250g Köttfärs
olivolja att fräsa i
1 förp krossade tomater (á 400g)
1 smulat lagerblad
1 köttbuljongtärning
1,5-2 msk soja
1 tsk smulad oregano
1-2 tsk chilikrydda
1 burk kokta vita bönor eller motsvarande mängd hemkokta (bättre med hemkokta men denna gång hade vi inte kommit ihåg att lägga dem i blöt i tid, då får det bli halvfabrikat..)
Fräs lök och köttfärs, ha i resten (utom bönorna) och koka en stund (gärna en timme men man kokar så länge man orkar och har tid med). Lägg mot slutet i bönorna så att de blir varma. Man kan också ha i hackad paprika och hackad chili men det hade vi inte hemma denna gång. Servera med ris och grönsallad.
Fredag: Flygande Jakob

> Lånad bild men det ser ju ganska gott ut ändå!
Vi började med att tillga en hel kyckling i lergryta, som vi sedan benade ur.
I en ugnssäker form lade vi sedan:
4 portioner kokat ris
kycklingen i mindre bitar
1 paket stekt bacon
jordnötter
(ingen banan denna gång)
en sås med 1 förp matgrädde, lite chilisås (inte sweet chilisås!), cayennepeppar, salt och chilikrydda
Grädda i ugnen, förslagsvis 200 grader cirka 15 minuter (det ska bli varmt iaf). Har du förslag på förbättringar så kommentera! (Ah, läser nu på wikipedia att det ska vara vispad grädde.. det ska jag testa nästa gång!)
Torsdag: Ost- och skinkpaj med broccoli

Pajdegen:
100 g margarin
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
Blandas i ex. matberedare.
Förgrädda i 10 min, efter att du har lagt i crika 150 g skinka i tärningar och ev några broccolibuketter. 200 grader ugn.
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
3-4 dl riven ost
peppar
salt
cayennepeppar
chilikrydda
paprika krydda
Häll äggstanningen över det förgräddade pajskalet med skinka och broccoli i. Grädda i ytterliga 35 minuter (cirka). Servera med sallad.
Onsdag: Pastasallad med ost och skinka och rhode island-dressing
Enkel pastasallad:
Sallad
Gurka
Tomat
Majs
Skinka i tärningar
Ost i tärningar
Pasta
Rhode Island dressing:
1 ½ dl gräddfil
1 dl majonäs
½ dl chilisås
några droppar tabasco

Sallad
Gurka
Tomat
Majs
Skinka i tärningar
Ost i tärningar
Pasta
Rhode Island dressing:
1 ½ dl gräddfil
1 dl majonäs
½ dl chilisås
några droppar tabasco

Tisdag: Spagetti och köttbullar
+ ketchup. Sjukemansmat. Fast Findus förstås. Med mindre salt och mindre socker.


Lax med kall sås och potatis
God och enkel vardagslyx!

Laxfilén tillagas i 225 grader ugn, cirka 20 minuter. Laxen lade jag bara i en smord form, pepprade med lite citronpeppar och strödde lite flingsalt över. Den kalla såsen är en riktigt god laxsås och består endast av matyoughurt (denna gång turkisk), lite flytande honung och torkad rosmarin. Jag skriver inte ut några mått utan man får smaka sig fram, men det får inte vara för sött - honungen ska bara precis komma fram i smaken. Till detta serveras hederlig kokt potatis.

Laxfilén tillagas i 225 grader ugn, cirka 20 minuter. Laxen lade jag bara i en smord form, pepprade med lite citronpeppar och strödde lite flingsalt över. Den kalla såsen är en riktigt god laxsås och består endast av matyoughurt (denna gång turkisk), lite flytande honung och torkad rosmarin. Jag skriver inte ut några mått utan man får smaka sig fram, men det får inte vara för sött - honungen ska bara precis komma fram i smaken. Till detta serveras hederlig kokt potatis.
Lasange

En helt enkel lasange med en helt enkel grönsallad till. Perfeft söndagsmiddag! Skriver inte ut något recept eftersom det nog finns i varenda kokbok och på otaliga sidor här på internet, själv utgick jag från ett recept ur "Vår Kokbok".
Bratwurst och pasta
Tentaplugg = enkellagad mat. Alltså: Stekt bratwurst, pasta och ketchup. Kan det bli enklare? :)

Bortrest i helgen, alltså inga nya tips förrän på söndag. Återkommer då!

Bortrest i helgen, alltså inga nya tips förrän på söndag. Återkommer då!
Onsdag: Pizza

Tentaplugg = utkörd pizza till skolan. Denna gång blev det en inbakad capricciosa från Pizzeria Florens, verkligen att rekommendera! Återkommer imorgon med något hemlagat.. :)
Tisdag: Wok med nudlar

Denna gång blev det en enkel och helt okej hemgjord wok med följande:
2 salladslökar i "skivor" (dvs skär den i mindre bitar)
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk färsk riven ingefära
1 msk olja
1 tsk sesamolja
250 g broccoli (små buketter)
1 gul paprika (strimlad)
1 röd paprika (strimlad)
150 g champinjoner (halvor eller fjärdedelar)
1 dl svarta oliver
1 msk ungsrostade sesamfrön
Börja med att woka salladslök, vitlök och ingefära i oljorna cirka 1 min. Häll sedan i resten och woka yttterligare några minuter tills grönsakerna mjuknar en aning. Blanda ihop:
1 msk soja
1 msk honung
1 msk sweet chili sås
Häll såsen över de wokade grönsakerna och toppa med sesamfröna. Servera eventuellt med nudlar.
Köttfärssås och spagetti

Lånad bild = ful tallrik :)
Dagens variant heter egentligen "Italiensk köttfärsröra" och är lite lyxigare än vår vanliga kössfärssås (som både är billigare och går fortare att laga). Till 4-5 personer:
2 hackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
400 g köttfärs (nötfärs)
1 burk krossade tomater (á 400 g)
1 söndersmulat lagerblad
1 buljongtärning
1 dl vatten
2-3 msk tomatpuré
1 tsk italiensk salladskrydda
Fräs lök och vitlök i lite olja, ha sedan i färsen och fräs en liten stund till. Häll därefter i resten. Koka i 1 - 1 ½ timme under lock (i en vid gryta). Häll mot slutet i ½ - 1 dl rött eller vitt vin (vi brukar ha rött) och koka ytterligare 5-10 min. Ha till sist i 1-2 tsk smulad oregano eller basilika. Servera med spagetti och gärna parmesan. Smaklig måltid!
Tandoorikryddade linsburgare med koriandergrädde
Billigt, vegetarisk alternativ som innehåller alla näringsämnen man behöver. Mycket mättande. Dessutom smakade det bra!

Till 12 stora burgare/biffar som mer än väl räcker till 4 portioner:
425 g kokta kikärter
2,5 dl okokta röda linser som kokas enligt anvisning på förpackningen och får rinna av
2 skivade, stekta gula lökar
1 msk tandoorikrydda
1 msk riven färsk ingefära
1 ägg
5,5 dl ströbröd
3 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk koriander
Mixa kikärter, hälften av linserna, lök som har kryddats med tandoorsikrydda, ingefära och ägg i en matberedare (minst 20 sek). Häll över det i en skål och blanda i resten. Forma till runda biffar, doppa i mjöl och grilla eller stek.
Koriandergrädde:
1,5 dl vispad grädde
1,5 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk koriander
Blanda ihop och servera till biffarna.
Fridas kommentarer: Vi hade ingen tandoorikrydda hemma men vi kryddade istället med de kryddor som utgör tandoori: paprikakrydda, koriander (torkad), vitlök (en pressad vitlöksklyfta), kanel, gurkmeja, muskotnöt (riven), ingefära (malen), kardemumma, nejlika (malen) och svartpeppar. Jag kan inte säga hur mycket jag tog av varje eftersom jag gick på känn men tillsammans blev det nog cirka en matsked i alla fall. Biffarna gick inte att steka i varken oliv- eller rapsojla i vår gjutjärnsstekpanna utan att de blev svarta men smör gick lite bättre. Vi gjorde också lite mer koriandergrädde än vad receptet sa och det var nog inte helt fel. Till biffarna och koriandergrädden serverade vi bara en enkel sallad med isberg, gurka och tomat. Det hela var väldigt mättande och smakade helt okej! Sallad och sås är dock ett absolut måste!

Till 12 stora burgare/biffar som mer än väl räcker till 4 portioner:
425 g kokta kikärter
2,5 dl okokta röda linser som kokas enligt anvisning på förpackningen och får rinna av
2 skivade, stekta gula lökar
1 msk tandoorikrydda
1 msk riven färsk ingefära
1 ägg
5,5 dl ströbröd
3 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk koriander
Mixa kikärter, hälften av linserna, lök som har kryddats med tandoorsikrydda, ingefära och ägg i en matberedare (minst 20 sek). Häll över det i en skål och blanda i resten. Forma till runda biffar, doppa i mjöl och grilla eller stek.
Koriandergrädde:
1,5 dl vispad grädde
1,5 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk koriander
Blanda ihop och servera till biffarna.
Fridas kommentarer: Vi hade ingen tandoorikrydda hemma men vi kryddade istället med de kryddor som utgör tandoori: paprikakrydda, koriander (torkad), vitlök (en pressad vitlöksklyfta), kanel, gurkmeja, muskotnöt (riven), ingefära (malen), kardemumma, nejlika (malen) och svartpeppar. Jag kan inte säga hur mycket jag tog av varje eftersom jag gick på känn men tillsammans blev det nog cirka en matsked i alla fall. Biffarna gick inte att steka i varken oliv- eller rapsojla i vår gjutjärnsstekpanna utan att de blev svarta men smör gick lite bättre. Vi gjorde också lite mer koriandergrädde än vad receptet sa och det var nog inte helt fel. Till biffarna och koriandergrädden serverade vi bara en enkel sallad med isberg, gurka och tomat. Det hela var väldigt mättande och smakade helt okej! Sallad och sås är dock ett absolut måste!
Att tillaga hel kyckling i ugn
Egentligen står det nog i varenda baskokbok som finns men jag kan nämna två enkla alternativ.. :)
Börja alltid med detta:
Torka av kycklingen med hushållspapper, ryck bort eventuella fjädrar och plocka ut inkråmet om det finns något. Blanda ihop valfri marinad med olja. Förslag: 1) olja, soja, chilikrydda, paprikakrydda, salt och peppar 2) olja, soja, örtkryddor, salt och peppar. Sojan är till för att ge en finare färg. Pensla kycklingen med marinaden och häll eventuellt också in lite i kycklingen.
Två tillagningsalternativ:
1. I lergryta. Spola grytan i kallt vatten en liten stund, helst 10-15 minuter. Lägg sedan i kycklingen och lägg på locket. Sätt in grytan i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt stå i cirka 1,5 timme. Ta av locket den sista kvarten å att kycklingen får lite färg.
2. Grilla. Lägg kycklingen på en plåt och sätt på ugnens grillfunktion. Grilla i 250 grader, 45-60 minuter.
Kolla att kycklingen är färdig genom att skära lite i den och se om köttsaften är genomskinlig (inte rosa). Man kan också se att den är klar om köttet lätt lossnar från benen..
Det som tar tid är ugnen samt att rensa, men det är absolut värt det med tanke på både priset och hur mört det blir. Lycka till! :)
Börja alltid med detta:
Torka av kycklingen med hushållspapper, ryck bort eventuella fjädrar och plocka ut inkråmet om det finns något. Blanda ihop valfri marinad med olja. Förslag: 1) olja, soja, chilikrydda, paprikakrydda, salt och peppar 2) olja, soja, örtkryddor, salt och peppar. Sojan är till för att ge en finare färg. Pensla kycklingen med marinaden och häll eventuellt också in lite i kycklingen.
Två tillagningsalternativ:
1. I lergryta. Spola grytan i kallt vatten en liten stund, helst 10-15 minuter. Lägg sedan i kycklingen och lägg på locket. Sätt in grytan i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt stå i cirka 1,5 timme. Ta av locket den sista kvarten å att kycklingen får lite färg.
2. Grilla. Lägg kycklingen på en plåt och sätt på ugnens grillfunktion. Grilla i 250 grader, 45-60 minuter.
Kolla att kycklingen är färdig genom att skära lite i den och se om köttsaften är genomskinlig (inte rosa). Man kan också se att den är klar om köttet lätt lossnar från benen..
Det som tar tid är ugnen samt att rensa, men det är absolut värt det med tanke på både priset och hur mört det blir. Lycka till! :)