Thailändsk soppa med kyckling och kokosmjölk

Recept på kvällens middag hittar du här:
http://www.alltommat.se/recept/thail%C3%A4ndsk-soppa-med-kyckling-och-kokosmj%C3%B6lk-6703

Det var första gången vi faktiskt köpte hem fisksås (det var värt pengarna) och eftersom vi aldrig har testat det förut så tyckte vi båda att det smakade lite väl mycket till att börja med. Efter en liten stund var vi dock överrens om att det var väldigt gott. Annorlunda. Testa gärna! Inte särskilt avancerat.



Ikväll blir det förövrigt chips och morotsstavar med tzatziki, mycket vitlök blev det. :) Men jättegoda ekologiska chips från ICA!



/F

Bönburgare

Ingredienser till 6 ganska små burgare eller 4 lite större:

1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
115 g färska, finhackade champinjoner
425 g kokta kidneybönor, sköljda och avrunna
2 msk hackad färsk persilja
salt, peppar
mjöl att pudra över
olja att steka i

Fräs den gula löken cirka 5 min. Ha sedan i vitlök, koriander och spiskummin och fräs i ytterligare en minut. Tillsätt champinjonerna och fräs 5 min eller tills allt vatten kokat bort. Lägg allt det frästa i en skål. Mosa bönorna med en potatismosare. Blanda bönmöset med löken och svampen. Tillsätt persilja, salt och peppar. Forma bugare, pudra med mjöl och stek i olja. (Alternativt pensla burgarna med olja och grilla i ugnen cirka 4-5 min per sida.)
Bönburgarna kan serveras med hamburgerbröd, sallad och tomat men vi valde att äta pasta till och en youghurt sås med lime (matlagningsyoughurt, rivet skal av lime och limejuice).

Omdöme: mycket gott! Kommer lätt att göra det igen! Om bönorna redan är kokta när man börjar så är det verkligen jättesmidigt.

/F

Tzatzikitorsk - en gammal HK-klassiker

Kvällens middag är tzatzikitorsk, fast med sej, med pressad potatis. Skär ett paket sej i mindre bitar, lägg i en smord ugnssäker form. Blanda en riven, saltad och urvattnad gurka med en liten burk creme fraiche, salt och peppar. Häll tztazikin över fisken. Tillgaga i 225 grader ugn i cirka 20-30 min tills fisken är färdig (tiden beror bl.a. på hur tinad fisken är). Mycket enklare kan det inte bli.

Inte kött, korv eller köttfärs idag! Inte imorgon heller.. då blir det bönburgare. Missa inte det! ;)

/F

Förresten

1. Nu har det varit många recept i kategorin Korv, kött och köttfärssås. Får se till att det blir ändring på det. Har några andra rätter på veckans lista som tur är.

2. Ska SNART börja med egna bilder igen. Det är verkligen dags för det. Ska bara orka plocka fram och fippla med sladden..

/F

Reflektion, tårar och stroganoff

Har funderat lite de sista dagarna på vad min personlighetsförändring beror på. Bara för några år sedan var jag mycket mera framåt, tog för mig mer och tog mera plats. Tyckte att jag hade mycket att säga också. Nu känner jag mig mera laidback. Inte tillbakadragen utan laidback. Tar inte för mig så mycket, tar inte så mycket plats. Och blir därför också lite osäkrare när det väl gäller. Handlar det om sämre självförtroende? Eller att jag har blivit vuxen, mognat och därmed lugnat mig? Handlar det om att jag lever mitt mellanliv och inte har så mycket socialt liv på gång just nu? Kanske det. Eller så är det bara vintertröttheten.

Idag har jag för första gången nästan gråtit på en föreläsning. På lärarprogrammet liksom. Men han pratade så otroligt fängslande och med så fina berättelser, att det liksom nästan brast när allt ställdes på sin spets. Elever kan röra en till tårar. Speciellt när de dör..



Ikväll stod M för middagslagningen, för omväxlings skull kom han hem tidigare än mig. Korvstroganoff med bulgur blev det. Inte heller idag fyllde vi ut såsen med billiga krossade tomater utan det blev en god sås på matlagninsgrädde, chilisås, franska örter och Krusmyntagårdens goda ört- och vitlökskrydda (från Gotland, ett måste när man åker dit). I såsen hackad lök och falukorv i strimlor som han först fräste. Gott var det!

/F

Spagetti och köttfärssås

Ikväll gjorde jag en lite annorlunda köttfärssås mot vad vi brukar! Och det blev riktigt gott! Jag började med att hacka en gul lök och skiva cirka 400-500g färska champinjoner. Detta frästa jag tillsammans i smör en ganska bra stund (vattnet fick gå ur och koka in + lite till). Tog sedan ur det ur grytan och fräste istället köttfärsen (jag hade 200g, vi brukar ha ganska lite trots att vi gör för fyra portioner, och istället fylla ut med annat, idag svamp). Hällde sedan tillbaka svampen i grytan. Hällde på kanske drygt en halv dl tomatpuré som fick fräsa med några sekunder, sedan på med 2,5 dl matlagningsgrädde, ett par tsk soja och nån dl mjölk (fick även reda med lite mjöl för att få såsen lite tjockare). Tillsatte även några msk chilisås (inte sweet chili). Salt och peppar på det efter smak.

Jag har fått lära mig att man inte äter sås på sås, dvs ketchup på t ex köttfärssås, men M "förstörde" ändå sin mat med det. Jag åt utan och njöt! Riktigt krämig och god sås med mycket svampsmak. Testa!

/F

En söndag i februari

Söndagen spenderades tillsammans med M:s mamma med man och bror med flickvän. Långfrukost och sen IKEA. M kom på att vi behövde ha en del småsaker hemma för att göra hemmet lite mer hemtrevligt, något som jag har lagt nästan all min vakna tanketid på den senaste tiden. Så jag var verkligen inte den som sa nej. :) Blev till slut många fina saker som vi kunde piffa till det med här hemma!

Blogg.se var nog ganska overloaded igårkväll - jag kom inte ens in - så det får bli en update med middagstips nu istället. Middagen igår var en mexikansk chili med limeyoughurt. Receptet var ett tips från Daniel Bivesson (OS-tävlande) i månadens nummer av Buffé (ICA:s medlemstidning) men jag länkar till receptet här: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=698090


Receptet får nog typ 4/5, det var helt okej och gott men inte super. Väl värt att laga iaf! Inte svårt att laga heller.

Idag blev det ingen skola för min del. Bussarna går inte i det här vädret. Får hoppas att jag klarar mig utan det där seminariet ändå. Resten av dagens blir det bok under en filt, och imorgon tar jag nya tag (blir bilen till Linköping).

/F

Cirkus cirkör

Ikväll blir det Linköping och cirkus för hela slanten! Vi har också blivit bjudna på mat hos M:s bror så ikväll blir det ingen middagslagning. Ni får helt enkelt titta tillbaka i tiden och se om ni hittar något gott som kan passa lördagkvällen!

/F

PS. Observera att jag inte skriver hur föreställning var, så det finns ännu uttrymme för diskussioner om detta. ;) DS.

"Nu blir det fredagsmys.."

Kvällens middagstips: ugnsstekt potatis, stekt biff och youghurtsås med sweet chili. Ganska enkelt faktiskt. Och OTROLIGT gott. Skär fast potatis i klyftor, lägg i en långpanna med olja, salt och peppar. Tillaga i 225-250 grader ugn i kanske 30-40 minuter eller tills potatisen fått en fin färg. Pensla skivor av ryggbiff med honey chipotle bbq-sås eller annan glaze. Stek i stekpanna. Blanda matlagningsypughurt med sweet chili-sås tills det blir lagom starkt. Så himla lätt att göra!

Till kvällen blir det nog också något gott. Kanske lite popcorn, kanske några morotsstavar med en gurksås att dippa i. Till det blir det SVT för hela slanten - På spåret och OS, kanske också Skavlan (som tyvärr inte har varit sitt vanligt braiga jag den sista tiden men som ändå är värt att titta på). Kan nog bli en trevlig kväll! Ska nog fixa lite nu innan M kommer hem. :)

/F

På längre sikt får det inte fortsätta


Mitt bloggande verkar mer och mer bli ett projekt som handlar om reflektion kring mig och min situation. Det kan jag tycka är okej om det är för ett litet tag men på sikt får det absolut inte ersätta andra interaktioner. Den sista tiden har jag visserligen känt att jag dels har varit lite ensam (i den nya staden och på den nya kursen, jag är i nåt slags mellanliv där jag går från ett pluggliv till ett yrkesliv) och jag har uppenbarligen också haft vissa stressymptom. Att prata av sig lite varje dag kan därför vara nyttigt men det FÅR inte ersätta samtalen med mina vänner. Och det är väl det som jag nu känner att bloggen kanske kan börja göra. Samma sak kände jag med facebook för några månader sedan - när man hela tiden skriver där vad man gör och läser vad andra gör så har man helt plöstligt inget att tala med sina vänner om. Allt är liksom redan sagt på facebook. Samma fenomen kan jag märka blir på andras bloggar, allt blir liksom sagt där. Så min blogg får inte bli en dagbok där jag skriver precis vad jag gör varje dag och vad jag tänker, utan jag ska hålla det till att mesta handla om mat (vilket var den ursprungliga tanken, för att hjälpa andra med idéer till kvällen) och ibland också göra någon annan reflektion. Det kan ju inte skada. Men bloggen ska som sagt inte få ersätta mina vänner.

Dagens mattips kommer från svärmor: Kyckling i supergod och enkel sås med tagliatelle. Gör så här: Koka upp en liten burk creme fraiche, 2,5 dl grädde eller matlagningsgrädde, 1/2 dl soja och 1 tsk sambal oelek. Häll sedan såsen över kycklingfiléer som du har skurit i några mindre bitar och lagt i en ugnssäker form. Låt stå i ugnen i ca 1,5 tmme, i 175 grader. Servera med ris (helst inte eftersom vi ju inte ska äta det :) eller tagliatelle (som är MINST lika gott att ha till). Kan det bli enklare? :)

/F

Ps. Det är såklart inte bara för min och mina vänners skull som jag ska minska bloggandet, utan också för M:s skull. Jag vill inte sitta med dator hela kvällarna utan det skulle vara trevligt att umgås istället. Så det tänkte jag försöka med. Inklusive minska farmville-andet. :)

Det ska inte få definiera mig

Jag har ett munsår. Igen. Hatar det. Har varit ofta den sista tiden. Men jag har insett att det finns åtminstone två sätt att förhålla sig till detta. 1) Att tycka det är är hemskt och fult och gör ont och därmed bli obekväm bland folk och känna sig allmänt ful - få dåligt självförtroende, eller 2) Inte låta det definiera mig. Den som hakar upp sig på det och tycker sämre om mig för det, är inte värd att bry sig om. Jag tänker inte bli obekväm. Jag ska inte tänka på det. Bara vara som vanligt. Förutom att pussas förstås då. För att ändå känna sig älskad får man försöka hitta andra sätt.

Ingen träning ikväll. Det är lite oklart om det är farligt att träna med denna virusinfektion i kroppen men klart är att immunförsvaret blir distraherat av fysisk ansträning och jag vill inte riskera en ÄNNU längre läkningsprocess. Alltså - ingen träning idag. Det är inte värt det.

Istället blir det ugnspannkaka till middag. Man får passa på att äta proteinfri mat när man inte tränar. Det är ju inte särskilt gott heller men M blir nog glad. Han tycker ju om det. Och det är enkelt att laga. Och billigt.



Lite negativt idag kanske men energin i mig verkar gå åt till annat för jag känner inte att jag har något över att nyttja iaf.. Får ta nya tag imorgon. För att avsluta positivt ska jag iaf säga att jag tycker det är kul att jag har hittat trevliga vänner i PA-gruppen! Det är härligt! Och efter föreläsningen imorgon fm kan jag vara hemma tre dagar igen. Ska bli riktigt skönt att kunna sitta hemma i soffan och dricka te och läsa böcker. Me like a lot.

/F

Jaså, mår jag inte bra?

Sjuksköterskan sa det. Att jag mår dåligt alltså. Jag svarade med att det tycker jag inte att jag gör. Mår dåligt alltså. Vad betyder det? Mår jag för bra? Hm.. man kanske ska ta en till funderare på det där med stress iaf. Har ju haft lite symptom under hösten även fast jag inte känner mig sådär jättestressad. Jag borde inte vara det iaf. Men pendlingen kanske gör sitt, i det dolda. Och att Micke var borta, och ska bort igen, det kan ju också bidra. Men jag fortsätter att fokusera positivt. För att bli optimist är mitt pågående projekt. Och det går ganska bra faktiskt.

Kvällens middag var ett nytt recept på lax! Kolla här:
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/lax-sweet-chili-1.1036639



Idag följde vi receptet ganska exakt. Det enda som skillde var att vi skippade morotsstrimlorna (kändes så jobbigt att koka) och att vi hade ångkokade sockersnapsar istället för sockerärter. Det var mycket gott. Både snapsarna och rätten. Rekommenderar varmt!

Imorgon blir det ännu en Linköpingsresa. Hoppas på ett givande seminarium om konflikthantering.

/F

Startar våren med falafel

Frida är lite krasslig. Hostar, snorar, nyser och fryser men har inte ont i halsen och ingen feber - tillät mig alltså att träna. Två sköna pass på dagar alltså.

Tänker en massa bra saker på dagarna men det försvinner liksom med en gång igen.. ska man börja skriva upp sådant för att komma ihåg det hit?

Idag fick jag vårkänslor! När jag gick till centrum för att ladda buskortet var himlen blå, solen sken, fåglarna kvittrade och det droppade lite från taken! Visst måste det väl vara vårtecken?! :)

Riktiga vårtecken.

 

Till middag ikväll fick vi falafel. Receptet vi använde var okej men inte optimalt. Vi brukar inte fritera våra bollar utan steker små platta biffar istället. Av det blir det en lite stelare yttre skal men ganska mosiga inuti. Oss gör det inget, för det blir lika gott ändå. Och det går åt mindre olja.

 

Falaflar till cirka 4 portioner:


440 g kikärter (cirka 5 dl tror jag, ej kokade)
Cirka 7,5 dl vatten att blötlägga i

1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk färsk persilja
2 msk färsk koriander (jag hade malen och tog då ca 1 tsk)
2 tsk spiskummin
1/2 tsk bakpulver
1 msk vatten

Blötlägg kikärterna i ungefär 4 timmar. Koka dem inte! (VI HADE FÖRKOKTA KIKÄRTER VILKET KAN HA BIDRAGIT TILL MOSIGHETEN.) Mixa kikärterna i matberedare. Ha sedan i resten och kör ytterligare cirka 10 sek. Låt smeten vila en halvtimme. Forma sedan bollar om du vill fritera i olja, annars platta bollar att steka i olja. Vi fick också tillsätta lite mjöl till varje boll/biff för att få dem att hålla ihop - problemet berodde antagligen på att ärterna var kokta men vi vet inte säkert. Stek sedan falaflarna tills de är gyllengruna (våra var ännu mjuka inuti då men det kan man kanske göra lite som man vill).
Till detta serverade vi pitabröd, skivade tomater, tomatsalsa och en youghurtsås. Tomatsalsan: hacka en halv gul lök och en vitlöksklyfta. Fräs i olja några minuter. Ha sedan i en burk krossade tomater, 2 tsk vinäger (jag hade vitvins-), 1 tsk socker och 1/2 tsk salt. Låt koka till den får ganska fast konsistens. Yoghurtsåsen: riv en halv gurka, lägg i sil och salta. Pressa efter några minuter ur vätskan. Blanda gurkan med 1,5 dl matlagningsyoghurt, en pressad vitlöksklyfta och lite mynta eller koriander (vi hade mynta).

Tilläggskommentarer:

1. Om ni är matglada, gör lite mer av allt. Detta räckte inte riktigt för att vi två ska bli stupmätta både ikväll och imorgon till lunch.
2. Det låter krångligt med så många moment osv, men det är inte det! Är man två som hjälps åt så tar det inte särskilt lång stund, det är trevligt att hjälpas åt och det blir riktigt gott! Så testa! Och testa gärna andra falafelrecept också. Det kommer jag att göra. Och jag kommer också att göra detta recept igen men då ska jag se till att få allt rätt (se ina kommentarer i anslutning till receptet).

Lånad bild på falafel



/F

Träningsvärk

Brödet var jättegott och semlorna likaså. När jag gör semlor gör jag min egen mandelmassa: malen mandel, inkråm från bullarna, socker och en skvätt ovispad grädde. Jättegott.

Kvällens middag blev en sallad. Gurka, tomater, grillad kyckling i bitar, stekt bacon, avocado och blandsallad. Avocadon blandade jag med lite pressad lime innan jag blandade ner den i salladen, så håller den sig bättre till matlådan imorgon också. Till salladen gjorde vi en vinegrette som vi slog över: 1 dl olivolja, 2 msk balsamvinäger, 1 tsk dijonsenap, salt, peppar och italiensk salladskrydda. Självklart fick vi smaka en skiva av det nybakade brödet också.

Jag har träningsvärk. Från uppvärmningen. Jag sprang nog lite för fort och lite för länge. :) Nice!

Tycker för övrigt att det skulle vara jättekul om Pauline vann svenska melodifestivalen med sin Sucker for love. Inte dum! (TROTS att jag är det största Andreas Johnsson-fanset som finns... :) Om du missade det, kolla här!: http://www.youtube.com/watch?v=2KIYf9xDCFw (LÄR MIG GÄRNA HUR MAN LÄGGER TILL EN MINIATYR AV ETT YOUTUBEKLIPP HÄR!)



Nederländerna och lyssna på John Mayer i maj?? Skulle vara SÅ KUL!!



/F

Är det det här som är att leva?

Jag gör saker precis hela tiden. Aldrig blir man färdig med nåt. I alla fall inte utan att skaffa sig nya projekt. Ständigt längtar jag efter vila och lugn. Kanske skulle man försöka njuta av att ha att göra istället? Och av att jag inte slösar bort mitt liv på vilande?

Idag är det träning, städning och bakning på schemat. Vi började med ett långt och skönt pass på gymmet på förmiddagen. Medan semmeldegen jäser har vi lyckats städa hela lägenheten, ganska ordentligt faktiskt. Och nu när semlorna står i ugnen ska jag sätta bröddeg. Blir nog bra.



Brödet jag ska baka kommer från alltommat: http://www.alltommat.se/recept/rud%C3%B6limpan-8768
Hoppas det blir gott.



/F

Lördag

Mysig dag. Började lugnt med sängen till sent och sen frukost. Blev sen inringda som barnvakter, också det mysigt.

Ikväll kagade vi potatis- och purjosoppa och gjorde varma mackor med svampstuvning och ost i ugnen. Soppan: skiva 5 potatisar tunt, grovhacka 2 gula lökar och strimla 2 purjolökar. Spara en tredjedel av purjolöken till senare. Lägg allt i en stor kastrull tillsammans med ett par matskedar olivolja (gärna i botten så att det inte bränner fast) och 12 dl hönsbuljong (grönsaksbuljong går också bra). Låt koka under lock i cirka 30-40 minuter. Vispa eller rör sedan kraftigt så att potatisen finfördelas (OBS: använd inte mixer för då gör stärkelsen i potatisen att det blir jättekonstig konsistens - vi har gjort misstaget). Blanda sedan i 1-2 dl grädde och krydda med salt och vit- eller svartpeppar. Ge gärna ett hastigt uppkok.

Purjolök: tvåårig lökväxt med cylinderformade lökblad.

OBS:
Alltid när vi lagar mat lagar vi till både kvällsmat och lunch dagen efter. Recepten räcker alltså till cirka 4 portioner (om inget annat anges).

Melodifestival och skidskytte blev det denna kväll. Och en flaska vin. Man kan ha det sämre.

/F

Avatar och ströätande

Bio blev det ikväll! Äntligen! Absolut sevärd: välgjord, fin historia men relativt förutsägbar. Det är den korta analysen. Fredagkvällen med min älskade pojkvän inleddes också med en eftermiddagsfika på stan: bagel med avocado och en stor latte.



Popcorn på det och när vi kom hem blev det te och äggmacka till På spåret (mycket smidigt att kunna kolla via svtplay med hdmi mellan datorn och tv:n). På spåret är en alla tiders fredagsunderhållning, tyvärr har dock Skavlan (som kommer efter) sänkt sig ett snäpp de senaste avsnitten. Har däremot inte tittat tillräckligt på dagens avsnitt för att kunna uttala mig om det.. Jaja. Lite Erin Brockovich på det kanske.



/F

Favorit i repris: tacopaj. Även äppelpaj.



Dagens midag är alltså en tacopaj. Förgrädda ett pajskal (3 dl mjöl, 100g margarin, 2-3 msk vatten), fyll med lök och köttfärs som är stekta och smaksatt med tacokrydda. Blanda ihop en liten burk creme fraiche, nån matsked majonäs, pressad vitlök efter smak samt lite vitpappar. Lägg blandningen ovanpå köttfärsen. Skiva några tomater och plasera överst, ha till sist på ost. Tillaga i 200 grader ugn till osten smält och fått färg. Pajen serveras med en grönsallad.

Till eftermiddagsfika blev det idag äppelpaj med gammeldags vaniljgräddglass. 4 äpplen täcktes med en smet: Smält först 150 g margarin, rör i tur och ordning i 1 tsk bakpulver, 1 dl socker och 3 dl vetemjöl. Grädda i 175 grader ugn i cirka 30-40 minuter eller tills pajen fått en gyllene färg. Smörj också formen innan du lägger i äpplena. Krydda gärna äpplena med lite kanel.

/F

Bra dag!

Mycket bättre dag idag. Har sovit gott och varit mycket piggare. Kände att lärarlivet blev meningsfullt när jag äntligen fick lära känna eleverna lite bättre och vara i den stödjande roll som jag tycker att lärarrolle innebär. Bra dag helt enkelt. Imorgon blir det också lite naturkunskap, ska bli jättekul!

Kvällens middag var en enkel carbonara. Gick snabbt att slänga ihop när jag kom hemt sent efter en eftermiddag med möten. Pasta, stekt och avrunnen bacon, en skvätt grädde, några äggulor, ost och svartpeppar. Svårare än så blir det inte.



/F

Lasagne



Jag är trött. Har legat på soffan i princip ända sen jag kom hem. Orkar ingenting. Vill helst gråta men orkar knappt det. Får ta nya tag imorgon.

Nu en kopp te och mera tv. Önskar Rebecka var här så vi kunde äta äppelpaj. Länge sen jag träffade henne nu.

/F

Praktik och flera rätter (inklusive min bästaste soppa)

Efter en intensiv helg med tapetsering, IKEA och möbelmontering har nu praktiken dragit igång också. Har enkelt prioriterat bort bloggen under tiden men nu tänkte jag slänga iväg flera middagstips på en gång som kompensation. :)

I fredags blev det en svamppizza till frida från pizzerian, tjejkväll helt enkelt. :)

I lördags blev det pasta med rökt, gravad lax och en yoghurtsås med citronpeppar, flingsalt med citron, lite dijonsenap, lite vitvinsvinäger och lite honung i till lunch. Smaskens! Till kvällen blev det pizza igen(!), hemgjord denna gång dock. På pizzabottnen hade vi en liten skvätt olja, chilisås, strimlad rökt skinka, ananasringar, ost och oregano. Mycket gott!

Söndaglunch var en pusckasoppa:
Fräs en hackad gul lök tillsammans med en hackad purjolök. Fräs sedan 500g köttfärs. Lägg i en kastrull och tillsätt 2 burkar krossade tomater, en köttbuljongtärning, en röd paprika i bitar och två rivna morötter. Låt koka ihop. Tillsätt sedan 2-3 dl grädde, 2 dl creme fraiche, cayennepeppar och salt efter smak samt ölkorv i bitar (valfri smak, man kan också ta kabonner som alternativ). Låt soppan koka upp och servera sedan gärna med ett gott bröd. Det är dock inte nödvändigt eftersom den här soppan är OTROLIGT MATIG! Den är också OTROLIGT GOD. Nog den bästa soppan jag vet.. :) Vi hade iaf med soppan till Mickes bror med familj som håller på och renoverar kök. Uppskattat av iaf alla vuxna.. ;)

Söndagmiddag fick vi i gengäld på plats i det provisoriska köket: ugnsstekt lax med bulgur och youghurtsås (vet inte vad hon hade kryddat den med men GOTT var det). Så enkelt och så gott. Just denna bulgurtyp var också mycket bättre än den vi annars brukar äta, Saltå kvarn tror jag att den heter. Den får det bli nästa gång. Och hel laxsida är SÅ mycket godare än små portionsbitar som dessutom varit frysta - vätskan rinner visst ur den då. Så färsk lax ska det vara.

Eftersom vi åt middag borta på söndagkvällen blev det ingen matlåda, så imorse kokade jag pasta och tog i en annan burk med mig lite pesto och lite keso. Det är så himla enkel mat som alltid smakar över förväntan. Dock fick jag gratis luch på praktikskolan - fiskpanetter, kokt potatis och remouladsås med massa grönsaker så jag fick inte äta maten som jag så omsorgsfullt ixade klockan halv sju imorse.. :( Jaja.. ;)

Så till kvällens middag! Grekisk sallad. Tomat, gurka, paprika, fetaost, oliver och olivolja. Till detta en tsatsiki (finns så många recept så jag skriver inget, men grunden (för den som inte vet) är riven, urvattnad gurka, matyoghurt och vitlök) och gott bröd. Mättande.

Ska bli spännande att se vad morgondagens skollunch har att erbjuda - kanske ännu ett bra mattips!

Nu ska jag inte skriva en rad till ikväll. Godnatt!

/F

Update

Pajen var sådär. Grönsakerna var mjuka. Gör den nog inte igen..

/F

Pestopaj med bakade grönsaker.



Dagens mattips hittar ni här:
http://www.alltommat.se/recept/pestopaj-med-bakade-gr%C3%B6nsaker-2169

Har inte lagat det ännu så jag vet inte om det är gott, men det är det säkert. :) Passar på att uppdatera nu för efter maten blir det tapetsering igen.

Idag snöar det. Vi har enorma mängder i trädgården. Jag har skottat så jag har ont i ryggen. Var kommer all snö ifrån? Vattnet måste ju ha avdunstat från en annan plats. Har de vattenbrist där? Och var ska all snö ta vägen sen? Hm..

/F

4 våder uppe!

Sakta men säkert går det framåt. Har väl cirka 15 våder kvar men till helgen borde det vara klart iaf. Hände inte så mycket mer igår. Vi åt en kyckling- och böngryta: Stekte två hackade gula lökar och kanske 5 kycklinglårfiléer (4 kycklingfiléer i receptet för 4 port). Hade sedan på 1-2 msk röd currypaste som fick fräsa med några sekunder och hällde sedan på 3 dl vatten. Grytan fick koka 10 min. När det var 3 minuter kvar tillsatte vi två burkar avrunna och sköljda kidneybönor. Egentligen blir det mycket bättre när man kokar bönorna själv men det hann vi inte igår, till förmån för tapetseringen. SAlt och peppar. Serverade med grekisk yoghurt och pitabröd vid sidan om. Starkt och gott. Och enkelt.

/F

Rårakor med chilismak + jobbansökan + försäljning + mer



Kvällens middag är otroligt lättlagad: http://www3.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14581

Idag har jag:
- sålt en säng och en fåtölj
- inte gått på prutningen utan efter lång diskussion och mycket bestämdhet fått det jag begärt
- planerat ett rollspel där jag ska spela pedagogprofessor/expertkommentator
- fått VG på min tenta i kemikalieanvändning
- ansökt om jobb på Bauhaus
- beställt tapeter som kommer imorgon
- druckit te

Nu ska jag sova.

/F


RSS 2.0